fbpx

Hoe maak je het? Vrolijke houten onderzetters met een boodschap

Hoe is het idee ontstaan?

Nog voordat ik met mijn bedrijf startte volgde ik ruim 3 jaar creatieve cursussen, zoals tekenen en grafische technieken bij de Nieuwe Veste in Breda. Ik wilde graag mijn creatieve kennis verrijken.

En, zo kwam het dat we eind 2018 de trotse eigenaren werden van een groot stuk bos (lees 2,3 hectare, dat is ongeveer 2,5 voetbalveld groot).

We wisten in het begin zelf vrij weinig van bomen af, daarom hadden we een Ecoloog ingeschakeld, die ons precies kon vertellen wat we moesten doen. Samen met de ecoloog ben ik langs elke boom in ons bos gegaan en hebben we gekeken welke bomen we weer de ruimte wilden geven. Om het bos te verjongen en biodiverser te maken moesten, vooral de Amerikaanse eiken ertussen uit.

Het idee van de houten onderzetters is eigenlijk ontstaan, dat het mij op viel als je uit eten gaat of gaat lunchen hoeveel mensen op hun mobiele telefoon zitten, terwijl ze aan een tafel zitten. Wat is er gebeurt met gewoon gezellig praten met elkaar? Hoe kan ik voor weer meer interactie met elkaar aan tafel zorgen op een vrolijke manier?

En, zo was het zaadje gepland. In dit blog wil ik je graag meenemen in het hele proces van deze vrolijke houten onderzetters.

De ontwerpfase

Door het vele snoeihout en dode bomen ben ik hiermee gaan experimenteren in combinatie met de grafische technieken. Bedenken van teksten, die een glimlach op je gezicht geven. Hoe kan je iemands aandacht trekken om de onderzetter om te draaien? Door simpel de tekst erop te zetten ‘draai mij om’, hierdoor word je op een verrassende manier geprikkeld. Je wordt nieuwsgierig wat eronder staat en als je de vrolijke boodschap leest tovert het als vanzelf een glimlach op je gezicht.

De eerste prototypes waren ook ontstaan tijdens de lessen van grafische technieken. De eerste houten schijven waren vrij dik. Hoe kon ik de tekst op de houten schijfjes krijgen? Ze passen nl niet onder een traditionele drukpers.

Tekst en afbeeldingen werden eerst op de computer uitgewerkt en in spiegelbeeld geplaatst. Vervolgens overgebracht op linoleum en met de hand gegutst. Eerst met de hand geprobeerd, maar je kreeg geen mooie afdrukken op het hout. Vervolgens gaan zoeken hoe je lokaal veel druk op hout kan krijgen en zo kwam ik uit bij een ouderwetse boekenpers.

Eerste prototypes bij de Nieuwe Veste

Houtsoort

Waarom worden de houten onderzetters van het mooie Amerikaans eikenhout gemaakt? En, niet van een ander soort hout. Het is eigenlijk per ongeluk zo gekomen, we hadden nl in het begin toen we het bos hadden uitgedund vnl veel snoeihout van de Amerikaanse eik liggen.

Een paar mooi bijkomende voordelen zijn, het is hardhout, dat wil zeggen:

  • Een hogere dichtheid en duurzaamheid, dan zachthout. Door zijn hogere celdichtheid is het veel sterker en beter bestand tegen beschadigingen, zoals bijvoorbeeld hitte, bederf en rot.
  • Het heeft een mooie en rijkere nerven structuur, dan zachthout. Daarom wordt dit type hout vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals meubels.
  • Onbehandeld hardhout heeft een hele lange levensduur, nl 15 – 25 jaar of zelfs langer. De houten schijfjes heb ik wel behandeld, zodat je er nog veel langer plezier van hebt.

Hardhout is vaker ook duurder vanwege zijn langzamere groeicyclus en complexiteit van verwerking.

Klaar maken voor gebruik

Voordat de houten schijfjes bedrukt kunnen worden met de vrolijke boodschappen gaat er een nog een heel proces aan voor af.

Amerikaans eikenhout bevat een grote hoeveelheid looizuur, waardoor het hout nog kan gaan werken. Denk aan kromtrekken of scheuren. Om het looizuur uit het hout te krijgen worden ze voor een langere periode in het water gelegd. Zo komt het osmose proces op gang, het looizuur in de cellen wordt vervangen door water. Misschien herinner je dit nog van een practicum bij natuurkunde les op school.

Van oudsher werden hele stammen na het rooien in de sloot gegooid, eigenlijk om deze reden. Hier bleven ze maanden tot jaar in liggen. Na verzagen moet het hardhout nog zeker 3 – 4 jaar aan de lucht drogen. Om dit proces te versnellen zaag ik de stammetjes eerst in schijfjes en leg ze dan in het water voor enkele weken. Doordat, ze in schijfjes zijn gezaagd heb je veel meer oppervlak voor het osmose proces.

Vervolgens worden ze enkele weken aan de lucht gedroogd. Worden ze aan beide zijden helemaal glad geschuurd en zijn ze klaar voor gebruik.

Personaliseren/op maat maken

Naast het bedrukken van de houten onderzetters met de vrolijke boodschappen kan je ze ook laten personaliseren met je eigen teksten of afbeeldingen. Als origineel bruidscadeau met uitspraken, die het bruidspaar altijd tegen elkaar zegt. Of je kan als bedrijf een originele en duurzame Kerst boodschap in de vorm van houten ‘ kerstballen’ meegeven aan je werknemers. Een mindful quote om een lieve vriendin te ondersteunen. De ideeën zijn eindeloos!

Alle onderzetters worden bedrukt met hoogwaardige etsinkt op oliebasis, zodat de tekst en afbeeldingen nooit zullen vervagen. Ze krijgen ook een mooie matte vernislaag, dit zorgt ervoor dat ze vuil- en waterafstotend zijn.

Er zit meer achter de houten onderzetters, dan je in eerste instantie zou denken!

Liefs,
Samantha

Inspiratie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van sapedi.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.