fbpx

DAG RETRAITE - BOSBADEN

Een dag waarin je met al je zintuigen het bos mag ervaren.
Je leert weer vertrouwen op jouw eigen intuïtie.

Zon in bos

‘Ieder mens is met een boom verwant. Slechts in verbinding met zijn boom kan hij gelukkig zijn.’

– Nostradamus –

Oorsprong

Bomen… het zijn bijzondere levende wezens. Zij bewonen de aarde al ruim voor wij kwamen. Sommige boomsoorten worden eeuwen oud, zoals Eiken en Tamme Kastanjes. In vele mythologieën van verschillende culturen spelen bomen een belangrijke rol. Voor hen waren het reusachtige levende wezens met een sterke genezende kracht. Alleen in het hedendaagse leven is deze kennis over bomen en deze connectie met de natuur iets onbekends geworden. 

Gelukkig hoor je steeds meer tegengeluiden. Zo ontstond in de jaren 80 in Japan Shinrin-Yoku, in het Westers vertaalt als bosbaden. Letterlijk betekent bosbaden ‘jezelf onderdompelen in de atmosfeer van het bos, waarbij je alle 5 de zintuigen weer gaat gebruiken’. De Japanse overheid wilde het volk stimuleren om meer de natuur in te gaan. Het is daar zelfs uitgegroeid tot een therapievorm, die wordt gebruikt als preventieve zorg. Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bosbaden vele positieve effecten heeft op de mentale en fysieke gezondheid van de mens.

Mooie boeken, die mij over dit onderwerp hebben geïnspireerd zijn, ‘Shinrin Yoku, De helende kracht van bosbaden‘ door Annette Lavrijsen en het boek van de Duitse boswachter Peter Wohlleben ‘Het verborgen leven van bomen’. 

Ontdekkingsreis

Deze bijzondere dag retraite staat in het teken van het bos ontdekken met al je zintuigen, waarbij je weer leert vertrouwen op jouw eigen intuïtie. Je hebt hiervoor geen bomen kennis nodig, je hoeft alleen je hart te volgen en jezelf open te stellen voor deze bijzondere wezens. 

Voor wie?

Voor mensen, die open staan voor de helende kracht van het bos en haar bomen. Voor beginners of degene die zelf al eens geprobeerd hebben om contact te maken met een boom, maar niet weten hoe ze dit kunnen doen. Misschien vind je het raar. Of denk je dat andere mensen het raar vinden?
Met deze dag leer je weer te vertrouwen op je eigen intuïtie en wat een boom voor jou kan betekenen, maar ook hoe je echt contact kan maken. Dit doe je in een veilige setting van gelijkgestemden in een prachtig privé bos.
Zou je dit graag willen ervaren? Lees dan snel verder.

Wat ga je doen?

Je wordt ontvangen in mijn privé bos met een heerlijke kruiden thee en wat lekkers. We starten met een fijne aardende meditatie om wat meer uit het hoofd te komen en beide voeten op de grond. Met deze bijzondere dag retraite mag je jezelf onderdompelen in een warm bad van bomen in een kleine groep van gelijkgestemden. Je gaat het bos met al je zintuigen ervaren, waarbij je ratio even aan de kant kan schuiven. Door op je blote voeten door het bos te bewegen, maak je met je huid contact met de aarde, hierdoor word je ook veel meer bewust van je omgeving en de bomen. Deze interactie met de natuur en bomen helpen je om meer uit je hoofd te komen. Zo ontstaat er ruimte voor je intuïtie, omdat je haar nodig hebt om contact te kunnen maken met een boom. Ieder doet dit op zijn eigen manier wat voor jou past.

Het contact met een boom kan je helemaal tot rust en ontspanning brengen. Je kan nieuwe inspiratie op doen of helderheid krijgen over welke richting je op zou willen. Zo wordt het een bijzondere dag waarin je kan vertragen, ontspannen en verbinden met jezelf, de natuur en gelijkgestemden. 

Na de bosbad-sessie is er ruimte om je ervaring te delen en mag je een kaart trekken uit het mooie kaartendek ‘Levensbomen’ van Marjanne Huising. Je krijgt uitleg over de symbolische betekenis van de bomen, die je onderweg bent tegengekomen.

We hebben gezamenlijk een heerlijke vegetarische lunch verzorgd door Sofie Brörmann in het bos.

Krachtstok maken

Als we de heerlijke lunch hebben genuttigd mag je creatief aan de slag. Je gaat een krachtstok maken van de boom welk het meeste met jou resoneert op deze dag. Zij reflecteert jouw intentie, zij bekrachtigt hetgeen wat er in jou speelt. Alles wat verwerkt wordt in en aan de stok is van natuurlijke materialen. Ieder materiaal en elk symbool kan gebruikt worden, als het maar betekenis voor je heeft. Zo kan de krachtstok jou thuis helpen op de momenten, dat je haar nodig hebt.

Aan het einde van de dag neem je mee naar huis, rust en inspiratie, een mooie krachtstok met jouw intentie, voor de kracht die je op dit moment nodig hebt. En voor op de momenten, dat je het later nodig hebt. Tip: geef haar een fijne plek in huis, waar jij graag bent om tot rust te komen!

De volgende keer als je een boswandeling maakt, zal je heel anders tegen bomen aankijken. Als je graag een rustmomentje zoekt, kan je tijdens je wandeling een boom opzoeken, die je het meeste aanspreekt en er lekker tegen aanzitten. Vergeet niet om je pen en papier mee te nemen, wie weet krijg je wel nieuwe inspiratie!

Aantal deelnemers Dag retraite

Ik werk graag met kleine groepjes met maximaal 6 deelnemers, zodat ik iedereen de juiste aandacht kan geven. Bij minimaal 3 deelnemers gaat de retraite door.

Locatie

In een prachtig mooi privé bos van 2,3 hectare in Teteringen (nabij Breda). Het is omheind met een hek, zodat je je ook echt veilig voelt. Na aanmelding en betaling ontvang je de exacte gegevens en de routebeschrijving. 
We zijn de gehele dag buiten in het privé bos ook tijdens de lunch. Voor een sanitaire stop kan je gebruik maken van het ecologische toilet welk aanwezig is in het privé bos.

Even geleden heb ik mogen ervaren hoe een bosbad voelt en wat was het een ontspannende dag. Samen met mijn beste vriendinnetje heb ik me een dag kunnen onderdompelen in de natuur. Samantha beschikt over een eigen stuk bos en dat is heerlijk want ik voelde me meer op mijn gemak daardoor. Ik wist dat ik niet ineens iemand zou tegen komen terwijl ik een “onderonsje” met een boom heb. 😉 Samantha legt rustig uit wat er gaat gebeuren deze middag en we mogen haar het hemd van het lijf vragen. Ze is een prettige en lieve persoonlijkheid bij wie je je direct prettig voelt. Voordat we losgelaten werden in het bos deden we een korte meditatie om wat meer in je lijf te komen. Ik vond het heerlijk om met mijn blote voeten door het bos te wandelen maar moest wel even ik the mood komen. Had niet direct het gevoel dat ik contact had met de bomen of zij met mij. We kregen alle tijd en op een gegeven moment vond ik een boom waar ik tegen aan ben gaan hangen. Dit gaf me verrassend genoeg een heel rustig en veilig gevoel. Heb het als heel prettig ervaren en er kwamen verschillende emoties los en wat heldere ingevingen waar ik mee aan de slag wil gaan. Na het bosbad nam Samantha rustig de tijd om naar onze ervaringen te luisteren. Daarna gingen we creatief aan de slag met het maken van onze krachtstok. Heel fijn om zonder gedachten en regels te freubelen. Ik ging ontzettend ontspannen naar huis en voelde heerlijk rozig, te vergelijken met een dagje sauna. Een aanrader voor iedereen!

Voorwaarden om mee te doen

 • Je staat open voor de helende kracht van het bos en haar bomen. Iedereen kan contact maken met bomen, maar het werkt alleen als jij zelf ervoor open stelt; 
 • Toon respect naar de bomen, het zijn net als wij levende wezens, die ook hun eigen grenzen hebben;
 • Je bent goed ter been, je legt geen hele kilometers af, maar je kan wel veel staan. We blijven in het privé bos, zo kan je niet verdwalen;
 • Laat je mobiele telefoon uit of zet hem op vliegtuigstand.

Mocht het door weersomstandigheden op betreffende datum het bosbaden niet door kunnen gaan, dan wordt er naar een andere datum uitgeweken in onderling overleg. Je ontvangt een week voor aanvang hierover een persoonlijk bericht.

Ik had al wel gehoord en gelezen over Bosbaden maar het nog nooit zelf gedaan en ervaren. Eindelijk was het zo ver en ik vond het geweldig! Samantha neemt je mee naar haar privé-bos waar een fijne plek wordt gecreëerd van waaruit de dag retraite start. Het buiten zijn en één met de natuur, mediteren en eenmaal geland op je blote voeten door het bos lopen. Kijken, voelen en ervaren wat de interactie met de natuur met je doet. En tot mijn verrassing gebeurde er ook echt iets. Naast het Bosbaden heeft Samantha nog een paar andere onderdelen in het programma verwerkt die hierbij prachtig aansluiten. Het was genieten; dank je wel Samantha✨

Krachtstokken

Alles op een rij

 • Inspirerende en ontspannende retraite van een dag, waarop je intuïtief contact maakt met bomen en ontdekt wat jouw unieke manier is om dat te doen;
 • Persoonlijke begeleiding door Samantha Pellicaan;
 • Werken met symbolische betekenis van bomen, geleide meditatie en les in het maken van een eigen krachtstok;
 • Werken in een kleine groep van gelijkgestemden (maximaal 6 deelnemers) met gegarandeerde persoonlijke aandacht van Samantha;
 • In een prachtig privé bos in Teteringen;
 • Met thee van kruiden uit het bos + gezonde zoete snack;
 • Inclusief geheel verzorgde vegetarische lunch door Sofie Brörmann;
 • Inclusief alle materialen + gedroogde stok voor het maken van een krachtstok;
 • Handvatten om zelf het bos te gaan ontdekken.

Datum & tijd

Deze dag retraite wordt slechts een korte periode (t/m september) per jaar gegeven.

Datum:

– 27 mei 2023

– 10 juni 2023 (nog maar 2 plekjes beschikbaar)

– 24 juni 2023

– 01 juli 2023

– 08 juli 2023 (nog maar 4 plekjes beschikbaar)

– 15 juli 2023 (VOL)

– 02 september 2023

– 16 september 2023

Tijd:

zaterdag 10.00 – ca 17.00 uur (inloop vanaf 09.45 uur)

Jouw investering voor deze bijzondere dag retraite is €129 (er wordt geen BTW verrekend)*.
Wij gebruiken 10% van de inkomsten voor het behoud en onderhoud van het privé bos. Inmiddels hebben we al ruim 1400 inheemse soorten in het bos mogen planten om meer biodiversiteit en verjonging van het bos te krijgen.

*Ben jij zzp-er en wil je deze retraite zakelijk volgen? Dat kan! Laat bij de bestelnotities weten dat je deze retraite zakelijk volgt. Wij sturen je na betaling binnen enkele werkdagen de factuur voor je zakelijke administratie. 

Aanmelden & betalen

Je kunt je aanmelden door onderstaande groene knop te gebruiken, de gewenste datum selecteren en meteen veilig betalen. De boeking is definitief als je een bevestigingsmail van ons ontvangt. Eenmaal geboekt en betaald kan de retraite niet meer worden geannuleerd. Wel is het mogelijk om je plaats door te geven aan iemand anders, die open staat voor de helende kracht van het bos en haar bomen. Laat dit ons wel vooraf tijdig weten via info@sapedi.nl.

Wil je het graag exclusief alleen met je eigen vriendinnen groep doen of alleen met 2 beste vriendinnen? Neem dan even contact met ons op.

Foto van Samantha copyright ReggyPhotography

Wie begeleid je?

Samantha Pellicaan is (samen met haar man) de trotse eigenaar van een prachtig privé bos midden in de Teteringse bossen.

De interesse voor bomen en de natuur waren in de vroege kinderjaren al geplant. Ze kon zich uren vermaken in het bos en verwonderen over de grote reuzen. Intuïtief als kind weet je wat goed voor je is, maar door alle ruis van het hedendaagse leven verdween het naar de achtergrond.

Echter, door een burn-out in 2017 leerde ze dat ze totaal niet meer naar haar eigen lichaam luisterde. Tijdens haar herstel verdiepte ze zich in sisterhood, sjamanisme en bijbehorende rituelen en ontdekte zo de heilzame werking van de natuur.  Een vuur werd letterlijk en figuurlijk aangewakkerd. Nu laat ze mensen graag verbinden met de kracht, rust en wijsheid van de natuur. 

Heb je een vraag?

Hier vind je alle antwoorden terug op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op info@sapedi.nl.

Je beleeft deze bijzondere dag retraite in een kleine groep van gelijkgestemden. Degene die zich voor deze dag hebben aangemeld komen met dezelfde intentie. Het vindt plaats in een prachtig privé bos welk omheind is met een hek. Zo word je ook niet gestoord, als je een gezellig onderonsje met een boom hebt.

Het is absoluut niet raar om dit spannend te vinden. Je weet immers niet precies wat je kan verwachten. Weet ook, dat jij hier niet alleen in staat. Het wordt een ontspannen en bijzondere dag met gelijkgestemden, waarin jij zelf de controle houdt.

Ja, iedereen kan contact maken met een boom, maar het werkt alleen als jij zelf ervoor open stelt.

Neem gerust contact met mij op info@sapedi.nl, zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing.

Eenmaal geboekt en betaald kan de retraite niet meer worden geannuleerd. Wel is het mogelijk om je plaats door te geven aan iemand anders, die open staat voor de helende kracht van het bos en haar bomen. Laat dit ons wel vooraf tijdig weten via info@sapedi.nl.

"Wat andere deelnemers van de dag vonden"