fbpx

Hoe maak je een eigen krachtstok?

Misschien heb je er weleens van gehoord of er een gezien tijdens een ceremonie of cirkel, die je hebt bijgewoond? Een mooie houten stok die versierd is met veren, stenen en beschilderingen.

Maar, wat is nu een krachtstok of talking stick precies? Wat kan een krachtstok voor jou betekenen en hoe kan je er zelf een maken?

Ik neem je in dit blog graag mee op reis naar jouw eigen gemaakte krachtstok!

Oorsprong

De Talking stick ofwel praat- of krachtstok vindt zijn oorsprong bij bepaalde indianenstammen. Ze gebruiken de staf tijdens bijeenkomsten van stamoudsten. Degene die de staf in handen heeft is de spreker waar met respect en zonder onderbreking naar geluisterd wordt door de andere leden. Vervolgens wordt de staf doorgegeven aan de volgende spreker, totdat iedereen van de bijeenkomst is geweest. De staf is een ceremonieel voorwerp dat is versierd met veren en edelstenen om het belang ervan te onderstrepen.

Krachtstok bosbaden seizoen 2023
Krachtstok gemaakt tijdens bosbaden

Wat kan het voor jou betekenen?

Een krachtstok kan je helpen bij bepaalde processen, die je in je leven tegenkomt. Zo heeft mijn krachtstok mij ondersteund tijdens mijn burn-out periode.

Een krachtstok maak je met een bepaalde intentie voor bijvoorbeeld het versterken van een eigenschap in jezelf, zoals meer zelfvertrouwen, openheid of verbinding. Zij reflecteert jouw intentie, zij bekrachtigt hetgeen wat er in jou speelt. Alles wat verwerkt wordt in en aan de stok is van natuurlijke materialen. Ieder materiaal en elk symbool kan gebruikt worden, als het maar betekenis voor je heeft.

Zo kan de krachtstok ook heel waardevol zijn voor je kind. Het kan hun helpen bij het ‘weghalen’ van nachtmerries of juist ondersteunen, als ze iets moeilijks moeten doen voor school.

Wat heb je allemaal nodig?

Een krachtstok is een krachtvoorwerp gemaakt van hout. Volgens de traditionele methode wordt dit in overleg met de boom een tak afgesneden en gedroogd. Doordat het hout van een bepaalde specifieke levende boom gesneden wordt blijft de energie van de betreffende boom behouden.

Waar het echt om draait is de energie en intentie, die jij aan jouw houten stok meegeeft. Het hoeft dus ook niet persé van een levende boom, als je dat liever niet hebt. Het kan bijvoorbeeld ook een stok zijn, die onderaan bij jouw favoriete boom ligt. Zorg wel dat je hem goed droogt, dit kan je het beste in de buitenlucht onder een afdak doen. In huis kan het makkelijk gaan schimmelen.

Voordat je begint is het slim om helder voor jezelf of kind te hebben wat is de intentie, die je aan jouw krachtstok wilt meegeven. Ga dan pas op ‘zoek’ in de natuur naar een stok waar jij je goed bij voelt zonder vooraf te beredeneren of hij niet te groot of te klein is. Het fijne van kinderen is, is dat ze dit al intuïtief heel goed weten.

Benodigdheden

  • Een gedroogde stok
  • Natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld gekleurd touw, veren, edelstenen, stenen, schelpen, glazen kraaltjes, etc. (eigenlijk ieder natuurlijk materiaal en symbool kan gebruikt worden, als het maar betekenis voor je heeft)
  • Schaar
  • Naald (voor het eventueel rijgen van kralen)
  • Eventueel acryl verf
  • Penselen

Aan de slag

Zoek een fijne plek in de natuur, neem een groot kleed mee waar je op kan zitten. Of doe het in je eigen tuin. Zorg voor heerlijke kruiden thee en een lekkere snack. Neem je stok in handen en voel wat jij de stok graag mee wilt geven. Je hoeft vooraf niet te bedenken hoe het eruit moet komen te zien. Alles wat je doet is goed. Het fijne is, is dat er geen regels zijn.

Vind je dit lastig en zou je graag begeleiding willen hebben? Dat kan. Je bent van harte uitgenodigd voor de dag retraite Bosbaden. Tijdens deze ontspannende dag (her)ontdek je intuïtieve kracht door de interactie met de bomen. Je ontdekt wat voor prachtige symboliek achter de bomen schuilgaat. Je wordt begeleid in het maken van een eigen krachtstok van de boom welk het meeste met jou resoneert op deze dag.

Ben je nieuwsgierig, maar je hebt toch nog vragen? Laat het mij weten in de reacties onderaan dit bericht of stuur mij een persoonlijk bericht.

Liefs,
Samantha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *