fbpx

Hoe creëer je je eigen huisaltaar?

Altaar

In een maatschappij waarin we al zoveel moeten, is het fijn om een krachtplekje voor jezelf in huis te hebben. Een plek waar je tot rust en ontspanning kan komen, maar waar jezelf ook weer kunt opladen.

Door het maken van een altaar in huis creëer jij een eigen krachtplek om te mediteren, een intentie zetten of denken aan een overleden dierbare.

Er is geen goed of fout wat je op je huisaltaar zet. Als het voor jou maar waarde heeft en je ondersteunt bij jouw intentie. Maar zet het niet tegelijk vol met foto’s en voorwerpen, dit zorgt er alleen maar voor dat de hoge energie teniet wordt gedaan. Bouw het langzaam op en doe het met je volle aandacht. Het is jouw krachtplekje!

Hoe bouw je een eigen huisaltaar?

Het begint met de intentie een plekje in huis te hebben waar je kracht, rust en inspiratie vandaan kunt halen. Dat kan al simpel door een mooi Altaarhout of tafeltje in te richten. Kies vooral een plekje waar jij je op je gemak voelt.

De vier elementen

Zelf werk ik graag met de 4 elementen ofwel de 4 bouwstenen uit de Westerse Natuurfilosofie: Aarde, Vuur, Water en Lucht. Zij staan voor alle groei, bloei en ontwikkeling voor het leven op deze wereld. Maar ook voor als je graag meer balans in je leven zoekt.

Er zijn verschillende meditatie vormen, die je hierbij kunnen ondersteunen. In mijn gratis brochure “Ervaar meer rust” vind je een meditatie oefening voor het element Vuur. Deze oefening helpt je om je eigen innerlijke vuur weer aan te wakkeren.

Aarde

Aarde is onze natuurlijke voedselbron. Het element aarde staat symbool voor structuur, kracht en stabiliteit. Door een edelsteen of levende bloem op je Altaar te zetten voeg je Aardse energie toe. Hoe kies je nu de juiste edelsteen? Heel simpel door je intuïtie te volgen. Voel welke edelsteen het beste bij jouw intentie op dat moment past en heb er geen oordeel over. Kijk daarna pas waar de steen voor staat, het mooie is dat het altijd klopt.

Vuur

Vuur hebben we nodig om ons op te warmen en wordt meestal gekoppeld aan de zon. Het element vuur staat symbool voor levenslust en speelsheid. Een kaars vertegenwoordigd het vuur. Je kan ook een heerlijke kaars van Brandtkaarsen gebruiken. Deze kaarsen zijn helemaal vegan en 100% van sojawas gemaakt.

Water

Het element water staat symbool voor intuïtie, creativiteit en gevoel. Het element water kun je toevoegen door een levende bloem of een schelp op je Altaar te zetten. Beide symboliseren het water.

Lucht

Een stokje wierook te branden of een mooie veer te plaatsen op je Altaar symboliseert het voor het element Lucht. Het element lucht staat voor kennis en communicatie, maar ook voor de connectie met ‘boven’.

Werken met je huisaltaar

Laat het idee los, dat je Altaar af moet zijn. Jouw Altaar is altijd in beweging net als jij. Bouw een dagelijks ritueel er omheen. Dit doe je om er rust te vinden, je even op te kunnen laden, inspiratie uit te nodigen of voor iemand een kaarsje te branden. Het hoeft geen uitgebreid ritueel te zijn. Nodig jezelf in stilte uit en wees stil. Door er elke dag even bewust tijd voor te nemen, al is het maar voor 5 minuten, groeit de kracht in jouw Altaar.

Affirmatie kaart

Werk je graag met een intentie? Dan kan je deze formuleren, door hem uit te spreken of hem op te schrijven en bij je altaar te leggen. Maar je kan ook gebruik maken van een affirmatie kaart. Als ik mediteer met mijn huisaltaar, vind ik het fijn om na mijn meditatie een affirmatie kaart te trekken uit mijn favoriete kaartendek “Levensbomen” van Marjanne Huising. Ik plaats haar dan in het gleufje, zodat ik haar de gehele dag kan zien.

Wat is een affirmatie kaart?

Dit kan een kaart zijn, die je uit een kaartendek trekt na je meditatie. Hier staat een positieve affirmatie op, die je overtuigingen sterker maken. Het zijn als het ware complimenten aan jezelf. Ze geven je energie en gaan ervoor zorgen dat je automatisch op een positievere manier gaat denken. Je gaat meer geloven in het goede en in mogelijkheden.

Ik hoop dat je dit op weg helpt om je eigen huisaltaar te kunnen maken!

Liefs,
Samantha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *