fbpx

Zintuigen

Tegenwoordig heeft iedereen het druk. Druk met het werk of gewoon druk.
Als je even tijd voor jezelf hebt, spendeer je je spaarzame tijd al scrollend op Instagram om vervolgens erachter te komen, dat er alweer een uur is voorbij gevlogen. Of trek je lekker de natuur in? Maar waar hebben we het zo druk mee? Druk om alles bij te houden, bang dat je net die ene post hebt gemist of het gevoel of ‘being left out’.

Vooral de huidige generatie brengt veel tijd door achter een schermpje, soms betrap ik mezelf er ook op. Want hoe makkelijk is het om even je telefoon te pakken en te scrollen op social media en jezelf helemaal erin te verliezen. Alles is visueel ingesteld. Je ogen en oren zijn op dit moment het belangrijkst, terwijl we veel meer zintuigen hebben.

Laat je telefoon eens thuis, als je gaat wandelen in de natuur.

Samantha

Ben je in het bos, sta dan eens letterlijk stil. Doe je schoenen en sokken uit (en, ja dat kan ook gewoon nu in deze periode 😉), sluit je ogen, observeer waar je ademhaling in je lichaam zit. Zit het hoog (ademen vanuit je borstkas) of lager in het lichaam? Adem 3x in door de neus vanuit je buik en uit door je mond. Waarschijnlijk voel je je ademhaling langzaam zakken in je lichaam.

workshop bosbaden
Loop lekker op blote voeten tijdens het bosbaden!

Zoek een plekje in het bos, waar jij je veilig voelt. Doordat je met blote voeten contact maakt met de aarde, wordt je je veel meer bewust van de omgeving en de bomen. Sluit nu je ogen, door een van je zintuigen af te sluiten, worden de anderen juist alerter. Je hoort ineens allerlei vogels fluiten of een zoemende bij, die voorbij komt vliegen. Je reuk wordt ook beter. Ineens ruik je de heerlijke weidebloemen of de bloesem aan de boom!

Voel eens een boom met je ogen dicht en je handen op de stam. Voordat je de boom aanraakt, moet je haar wel om toestemming vragen. Een boom zal niet hardop “met ja of nee” antwoorden, maar je voelt met je hart wel of geen weerstand. Een boom is ook een levend wezen, ze hebben weliswaar geen echt hart, maar ze pompen wel water en voedingstoffen via het cambium naar de kruin. Met goede apparatuur kan je zelfs de sapstromen horen in de boom.

Ruik hoe lekker haar bast ruikt en misschien heeft ze wel heerlijke bloesem. Dit is voelen met al je zintuigen!

Zou je graag al je zintuigen weer willen prikkelen midden in een prachtig bos? Ontdekken wat de kracht van de natuur voor jou nog meer kan betekenen? Voel je je dan altijd welkom in mijn eigen bos!

Liefs,
Samantha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *