fbpx

De weg terug naar de natuur…🌿

Je neemt tegenwoordig alles waar met je ogen, maar weinig met je gevoel. Als iemand praat over een burn-out, dan probeer je er mee in te leven. Maar je weet pas echt hoe het voelt, als je het zelf ook hebt ervaren. Je leeft dan compleet in een andere werkelijkheid.

Doordat ik niet luisterde naar mijn lichaam, zelfs op het moment dat het aan het schreeuwen was, heeft het mij op een gegeven moment compleet stil gelegd. Ik was zo uitgeput, dat ik letterlijk bijna de eerste 2 weken alleen maar heb geslapen.

Daarna kwam de verstilling. Het voelde alsof de wereld voorbij raasde en ik zelf in het oog van de de tornado bevond. Daar was het rustig en sereen met fluitende vogels en heldere lucht met de zon. Het voelde fijn om het nu even niet te weten en ik voelde ook geen druk van de buitenwereld. Waarom verwacht iedereen, dat je iets te doen moet hebben? Door juist stil te staan en niets te moeten, dat is heel fijn, maar dat vindt de buitenwereld juist heel lastig. Want je moet een plan hebben, je hele route moet uitgestippeld zijn. Dat geeft veiligheid, maar voor wie? Jezelf of is dat de verwachting?

De verstilling bracht me terug naar de natuur, het bos. Hier kon ik stil staan en weer voelen, niet met mijn ogen, maar met mijn hart. Als je kijkt met je hart naar de natuur, dan valt er ineens van alles op. De boom waar je al duizenden keren met de hond langs bent gelopen. Zo ook bij mij, een grote beuk, het waaide en mijn ademhaling zat vrij hoog in mijn lichaam. Ik keek letterlijk naar haar en zag haar takken met bladeren rustig in de wind omhoog en omlaag gaan, net als een rustige ademhaling. Ik observeerde haar een tijdje en ik voelde dat mijn ademhaling rustig werd en zakken in mijn lichaam. Ik ontspande en bedankte de grote beuk voor haar les.

“Luister en de natuur wijst je de weg!”

Samantha

Ik heb uiteindelijk mijn goedbetaalde baan opgezegd, simpelweg omdat ik daar niet meer thuis hoorde. Bij mijn afscheid kreeg ik nog de vraag “Heb je geen spijt, dat je je baan hebt opgezegd?”. Ik hoefde hierover niet lang na te denken, ik antwoordde “Nee, het is het beste besluit in heel mijn leven geweest”. Dat was in 2018 en nog steeds op de dag van vandaag heb ik er nog geen moment spijt van gehad! Heb ik spijt dat ik daar 20 jaar heb gewerkt? Nee, maar het was tijd om de regie over mijn eigen leven terug te pakken.

Het jaar 2018 bleek achteraf een magisch jaar van grote veranderingen. In dat jaar kwam ons eigen bos op ons pad en mocht ik een magische reis met 8 andere vrouwen naar Peru maken onder leiding van Danique de Roo. Hier ontdekte ik dat de sjamanen (Paqo’s) dichtbij de natuur leven met de daarbij behorende rituelen. De tijd leek hier stil te staan, geen afleiding van je telefoon, alleen de natuur en jijzelf.

Ik moest die prachtige boom even vasthouden in Peru!

Dit zorgde er ook voor, dat ik bij terugkomst in Nederland me compleet overspoeld voelde door de alledaagse drukte. Wat heeft iedereen haast, alsof ze achterna worden gezeten door de tijd.

Durf stil te staan, dan pas ontdek je de schatten van de natuur!

Liefs,
Samantha.

4 gedachten over “De weg terug naar de natuur…🌿”

 1. Tranen in mijn ogen van het lezen van je verhaal. Heb veel herkenning. Ik zit momenteel in een burn out en de natuur is zo’n beetje de enige plek waar ik me rustig en verbonden voel. Heb veel moeite om nog aan verwachtingen te voldoen, zowel mijn eigen als die van anderen.
  Ik ben langzaam steeds meer in de verstilling aan het komen en mijn klachten kunnen daarom soms toenemen. Ik heb wel heel veel vertrouwen in mijn proces en kan nu al voelen dat dit een life changing cadeautje is.

  Dankjewel voor jouw boodschap πŸ™πŸ’–

  1. Samantha Pellicaan-Dik

   Lieve Latoya, heel graag gedaan! ❀️ Het klinkt misschien raar, maar probeer de verwachting van anderen en jezelf los te laten. Neem jouw tijd en trek vaker de natuur in. Heb je een mooi bos in de buurt? Wat heel fijn is, trek je schoenen uit en loop op blote voeten door het bos. Zoek een plekje uit waar je rustig en veilig kan zitten. Observeer je ademhaling zonder oordeel, voel waar het in je lichaam zit. Adem daarna 3x rustig in via je buik en je neus en uit door de mond. Blijf zo even zitten en voel de wind in je haren kriebelen. Misschien komt er een woord of zin in je op en neem het mee op het pad naar een boom, die jou het meeste aanspreekt. Voel met je hart en vraag toestemming aan de boom of het goed is, als je haar aanraakt. Ze zal niet hardop “ja of nee” zeggen, maar je voelt met je hart wel of geen weerstand. Sluit je ogen en voel de boom met je handen of rug. En, blijf zo lekker staan of zitten. Neem jouw tijd. In het bos waar ik vaak ging wandelen, kwam ik altijd bij mijn 2 favoriete bomen uit. Door ze te omhelzen voelde ik hoe alle ruis en mist uit mijn hoofd verdween en mijn lichaam ontspande zich.
   Ja, ik ben ook dankbaar voor mijn burn-out, het heeft letterlijk de deur voor mij open gezet naar een andere wereld. Ik mag en kan nu elke dag genieten van mijn eigen bos! Je bent altijd welkom om een keer te komen bosbaden of een ontspannen weekend in mijn bos tijdens de bosretraite, waarbij er voor jou wordt gezorgd en jij alle aandacht voor jezelf kunt hebben. Met activiteiten die je ontspannen en tot rust laten komenπŸ™πŸŒ³β€οΈ

   1. Dankjewel voor jouw fijne suggesties lieve Samantha! Deze tijd gebruik ik om de dingen te doen die ik echt wil en die me niet te veel prikkels geven en juist laten zakken in mijn lijf. Ik ga dagelijks de bossen in en heb wel een paar favoriete bomen waar ik graag contact mee maak. De volgende keer als ik deze bomen zie, zal ik contact maken zoals jij het omschrijft 😊❀
    Ik kom graag een keer met je wandelen in jouw bos en zal de events in de gaten houden πŸ™πŸ’–

    1. Samantha Pellicaan-Dik

     Graag gedaan, lieve Latoya! Heel fijn, het bosbaden (2x maandelijks) en het bosretraite geef ik (maandelijks) t/m september, dan wordt het te koud om een gehele dag in het bos te verblijven. De bomen bereiden zich voor de herfst, de sapstromen naar de bladeren wordt minder en uiteindelijk gaan ze in slaapstand. Je kan de volgende links gebruiken: https://sapedi.nl/bosbaden/ en https://sapedi.nl/bosretraite/ (ik weet niet of ze het hier doen).
     Ik ben heel benieuwd naar je ervaring met je favoriete bomen, als je er contact mee maakt. Laat maar weten, welke boomsoort het is geweest. Elke boomsoort heeft nl. haar eigen betekenis! 🌳✨Zorg en wees lief voor jezelf!πŸ™β€οΈ

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *