fbpx

Terug naar de natuur 🌳

Hoezo terug naar de natuur, je bent toch al best vaak buiten? Wandel je vaak alleen of loop je al gezellig kletsend met je beste vriendin door het bos? Misschien vind je het wel prettig om met lekkere muziek of een podcast in je oren te pluggen en met hoge vaart te wandelen?

Vergis je niet, daar is helemaal niets mis mee, alleen op deze manier mis je heel veel. Ik geef je graag 3 tips om de natuur op een hele andere manier te beleven…

Tip 1. Loop op blote voeten

Heb je een mooi bos of natuurgebied in de buurt? Wat heel fijn is, trek je schoenen uit en loop op blote voeten. En ja, je kan dit ook op gewone bosgrond doen, hoeft niet alleen op gras. Je hoeft geen hele kilometers af te leggen om de positieve effecten op je lichaam te ervaren.

Doordat je met blote voeten direct contact maken met de aarde, word je je veel meer bewust van de omgeving en de bomen. Je wandelpas vertraagt en in principe vertraag jezelf mee. Het is heel aardend. En een mooi bijkomend voordeel is dat het heel gezond is voor lichaam en geest.

Vind je dit toch wel heel spannend om dit in je eigen omgeving te doen?

In Nederland en België heb je verschillende blote voeten paden, waar je veilig kunt lopen. Op dewandeldate.nl vindt je maar liefst 30 verschillende blote voeten paden. Dit is ook een heel leuk uitje om samen met de kinderen te doen!

Lopend in bos copyright ReggyPhotography

Tip 2. Omhels je favoriete boom

Het klinkt misschien heel raar, maar in Japan doet men dit dagelijks. Ze noemen het Shinrin-yoku wat letterlijk betekent ‘baden in de atmosfeer van een bos’, in het Westen ook wel vertaald als bosbaden. Elke boom heeft zijn eigen helende kracht en trillingsfrequentie. Door 15 minuten tegen een boom te zitten, staan of zelfs te omhelzen neemt jouw lichaam deze helende trilling over.

Hierdoor zal je ervaren, dat je ‘to do’ lijstje en de constant op poppende gedachten in je hoofd naar de achtergrond verdwijnen. Er ontstaat op een dieper niveau juist ruimte voor verwondering en inzicht.

Nieuwsgierig wat de helende krachten van bomen voor jou nog meer kunnen betekenen? Ervaren wat een hele dag baden in de atmosfeer van een bos voor je algehele gestel kan doen?

Voel je dan welkom om te komen bosbaden in een prachtig mooi privé bos van 2,3 hectare in Teteringen (nabij Breda). Het is omheind met een hek, zodat je je ook echt veilig voelt.
Er wordt gezegd dat het aanvoelt, als een relax dagje naar de sauna gaan 😉

Omhelzing beukenboom

Tip 3. wandel offline in stilte

Maak een boswandeling alleen zonder telefoon of samen met je vriendin in stilte. Vind je dit spannend, zet je telefoon dan op vliegtuigstand. In plaats van een stevige pas, ga je rustig wandelen en kijk je om je heen. Sta eens stil en sluit je ogen. Doordat een van je zintuigen wegvalt, hoor en ruik je beter. Misschien ruik je de heerlijke weidebloemen of die heerlijke lucht van de grove den. Vergelijkbaar met de lucht van een verse kerstboom in je woonkamer. Het stofje wat zij uitscheiden via de naalden beschermt de boom tegen allerlei bacteriën, schimmels en ziektes. Maar het werkt ook voor ons als een antibioticum en beschermt onze luchtwegen. Dus boslucht inademen is erg gezond.

Naast dat de natuur goed voor ons is, zijn er ook harde wetenschappelijke bewijzen dat het bos onze fysieke en geestelijke gezondheid positief beïnvloedt, en zo bijdraagt aan een gezonder en gelukkiger leven.
Het Psychologie magazine heeft hier ook een mooi artikel over geschreven.

Wil je graag ontdekken wat de natuur nog meer voor jou kan betekenen?

Aan de hand van verschillende activiteiten midden in de mooie bossen, zoals meditaties, bosbaden, ademsessie en rituelen ga je de natuur en haar elementen (Aarde, Vuur, Water en Lucht) nog intenser ervaren. Je zult ontdekken wat de kracht van de natuur voor jou kan betekenen.

Hier kan je alle informatie over terug vinden.

Zon in bos
Opkomende zon in mijn eigen privé bos

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om vaker de natuur in te gaan!

Liefs,
Samantha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *