fbpx

Wat is klankschaal massage?

Misschien heb je zelf ooit het genoegen gehad om een klankschaal massage/klankmassage of klankschalensessie (Soundbath) te ondergaan. Of heb je er weleens over gehoord of gelezen?
Een klankschaal massage biedt een diepe ontspanning aan lichaam en geest. De klanken en trillingen harmoniseren en ordenen het lichaam. Het versterkt het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Maar, wat is een klankschaal en een klankschaalmassage nu precies?

Oorsprong

Er is relatief weinig bekend over de historie van klankschalen en het werkelijke gebruik daarvan.

Het vermoeden is dat ze rond de periode 2500 v. Chr. tot 200 na Chr. zijn ontstaan in de Tibetaans boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya. Ze zijn voor het ontstaan van het Boeddhisme, ontworpen door mensen, die de schalen waarschijnlijk hebben gebruikt bij rituelen, meditatie, genezing en spiritualiteit.

Later werden ze gebruikt in de Bön-cultuur en in het Boeddhisme. Het is niet bekend of de Tibetaanse monniken klankschalen gebruikten voor muzikale en of therapeutische doeleinden. Of dat ze alleen in de tempel werden gebruikt als een soort kommetjes waarin ze voedsel en drank aan de goden offerden. Zij waren wel de eersten, die in klankschalen handelden, om zo in hun onderhoud te voorzien.

Tegenwoordig

Tegenwoordig worden de kleine schaaltjes nog gebruikt als offerschaaltjes op de altaren in de tempels. De grotere schalen worden gebruikt om, met behulp van de tonen die in de schalen hoorbaar zijn, meester te worden over de klank. Tijdens meditatie kunnen de monniken door te focussen op een bepaalde klank zichzelf in een trance toestand brengen.

Boeddhistische monniken met klankschalen

“Alles heeft invloed op alles”

Boeddhistische uitspraak

Ze leren ook alle tonen te onderscheiden, die verborgen liggen in een klankkleur* van een schaal. Deze tonen hebben weer verbinding met de 7 chakra’s en de planeten. De planeten hebben op hun beurt weer invloed op ons karakter. Zo leerden ze de samenhang van de klankschalen te horen, te voelen en ervaren. Alles heeft invloed op alles.

*Klankkleur, of timbre, is de karakteristieke eigenschap van een geluid waardoor het zich onderscheidt van een ander. Ieder muziekinstrument heeft een eigen klankkleur.

Hoe werkt het?

Wat is een klankschaal?

Een klankschaal is een instrument in de vorm van een schaal, die vervaardigd is uit een legering. De 7 verschillende metalen, waaronder zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen. Elke klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur.

klankschalen
Mijn Tibetaanse klankschalen

Een klankschaal wordt ook weleens een rustende klok (resting bell) genoemd. Als je ze nader bekijkt lijken ze op een omgekeerde klok, echter hebben ze geen handgreep en rusten ze op een ondergrond.

Tibetaanse klok

Werking

Aan de werking van klankschalen op onze lichaam en geest liggen natuurkundige wetten ten grondslag. Volgens de wet der resonantie weten we dat alles in het universum met elkaar communiceert via trillingen. Alle voorwerpen en alle levende wezens bezitten een eigen trillingsfrequentie, evenals de organen en cellen in ons lichaam. Het bewustzijn neemt slechts één spectrum waar, hierdoor kunnen wij een groot deel van de werkelijkheid, die ons omgeeft simpelweg niet waarnemen. Maar, ze is er wel, kijk maar eens naar wat dieren kunnen waarnemen.

Luister je bijvoorbeeld naar inspirerende muziek, dan zal je merken, dat de rustgevende klanken invloed uitoefenen op je emoties en gevoelens. De harmonieuze klanken beïnvloeden namelijk jouw trillingsveld. De eigen frequentie of trilling van iedere afzonderlijke cel in jouw lichaam kan veranderen door de kwaliteit van klanken. De moderne wetenschap heeft ontdekt dat bepaalde boventonen mensen kunnen helpen om zichzelf op een genezend en gezond frequentiepatroon te trillen. Ons lichaam is eigenlijk vergelijkbaar met een muziekinstrument. Het bezit een eigen klanklichaam, dat door trilling van vorm of patroon wijzigt.

Wat is het effect?

Klank en geluid is overal, bewust en onbewust krijg je het mee. Denk aan een passerende auto, vrolijk fluitende vogels of het kletteren van regen tegen je raam. Als je klanken waarneemt, doe je dat vooral met je gehoor. Het bijzondere van een klankschaal ervaring is, dat bij het aanslaan van de klankschaal, maar liefst 2 zintuigen worden geprikkeld. Namelijk het horen van de klanken en het voelen van de trilling, vooral als de klankschaal op het lichaam wordt gezet.

“Gooi je een steen in het water, ontstaan er kringen in het water, waarbij elk watermolecuul in beweging wordt gezet.”

Tijdens een klankschaal massage gebeurt er in principe hetzelfde, ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Door de veelvuldige frequenties en zachte trillingen, die de klankschalen voortbrengen, zorgen ze voor harmonie in alle cellen op fysiek niveau. Er ontstaat rust en je hersenen komen in een alfastaat (een soort ontspanningstoestand) zoals ook gebruikelijk is bij een meditatie. Dit schept helderheid en ruimte in je hoofd.

Voor wie is het geschikt?

Een klankschaal massage is voor iedereen toegankelijk. Het is m.n. geschikt voor mensen die veel in hun hoofd zitten, gespannen zijn, het druk hebben, letterlijk en figuurlijk vast zitten of moeite hebben met concentreren. Door een klankschaal massage kunnen slapeloosheid klachten verminderen, je energie kan beter doorstromen waardoor blokkades worden opgeheven en je lekkerder in je vel komt te zitten. Doorgaans wordt een behandeling als heel ontspannen ervaren. Bij meerdere behandelingen werkt het dieper op je in.

Klankschaalmassage in eigen bos

Een klankschaalbehandeling kan de volgende positieve effecten bewerkstelligen:

 • een geestelijk als een lichamelijk ontspannen gevoel
 • rustgevend voor hoofd en hart
 • verminderen van klachten, zoals pijn en allergieën
 • balans tussen lichaam en geest
 • een betere doorbloeding van het lichaam
 • het loslaten van afvalstoffen
 • beter slapen
 • concentratie verbetert
 • ademhaling harmoniseert
 • meer vitaliteit en energie
 • toegenomen levenslust en enthousiasme
 • beter omgaan met stress
 • meer inzicht in jezelf

Zou je het graag zelf een keer willen ervaren? Kijk hier naar de mogelijkheden.

Liefs,
Samantha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *